Laman

Kamis, 07 September 2017

BERSYUKUR AWAL DARI KETENANGAN JIWA


Ketahuilah! Bahwa ketenangan itu tidak akan didapatkan sebelum benar–benar menikmati hidup ini. Merasakan bahwa hidup ini pasti ada arti dan makna. Rasakanlah bahwa hidup ini adalah Anugrah yang mencerminkan Kasih Sayang Allah.
Sebab permasalahan-permasalahan hidup yang dihadapi di dalam dunia ini hanyalah sebagai fase/tahapan–tahapan dari penampakan Ujud Tuhan. Ibarat seorang pembuat keris, ia akan membakar dan menempa besi kemudian di bentuk untuk menjadi sebuah keris yang indah. Begitu pula halnya manusia, ujian–ujian dan cobaan adalah merupakan tempaan–tempaan dari Allah sebagai tanda Cinta Kasih Nya. Kalau sudah begitu kenyataannya, mengapa kita tidak menerimanya dengan lapang dada?.
Allah SWT berfirman :
“Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”. (QS, Ibrahim : 7)
Terkadang banyak yang beranggapan bersyukur atas nikmat Allah itu adalah sebatas apa saja yang didapatkannya diluar dari dirinya. Padahal terlebih utama dan untuk pertama kalinya ia harus melihat kepada dirinya sendiri, bahwa apa–apa yang ada pada dirinya zahir dan batin adalah karunia dan nikmat Allah terbesar yang sudah sepantasnya tidak boleh dilupakannya begitu saja. Wajar saja jika Allah memberikan ujian dan cobaan kepadanya untuk mengingatkan hambanya bahwa Allah sangat dekat akan dirinya dengan sangat nyatanya dan sangat dekatnya nikmat Allah pada dirinya yang pada hakikatnya Allah meliputi dirinya zahir dan batin.
Sadarilah! Bahwa segala apa–apa yang ada pada diri kita adalah nikmat Allah. Nafas adalah nikmat Allah, penglihatan nikmat Allah, pendengaran nikmat Allah, penciuman nikmat Allah begitu pula darah yang selalu mengalir disekujur tubuh kita, jantung yang selalu memompanya juga nikmat Allah dan segala apa saja organ–organ tubuh yang bekerja semuanya adalah nikmat Allah, milik Allah, karena Allah dan dengan izin Allah semata.
Siapa saja yang mensyukurinya dengan keyakinan semua yang ada pada dirinya adalah karunia dan nikmat Allah terbesar sebagai landasan cinta kasih Allah kepadanya, maka sebagai penghargaan dari Allah Ia akan menambahkan nikmat Nya yang lain (yaitu karunia Allah yang datang dari luar dirinya, seperti rezeki, jodoh, kedudukan dll). Akan tetapi barang siapa yang lupa akan nikmat karunia Allah yang ada pada dirinya berarti sama halnya ia lupa akan Allah yang memberikan nikmat itu sebagai I’tibar (cerminan) adanya Allah dekat dan meliputi akan dirinya. Lalu bagi siapa yang lupa akan Allah, maka Allah akan menurunkan berbagai macam ujian dan cobaan kepadanya agar mereka bisa sadar dan kembali kepada kebenaran (Allah SWT). Kalau sudah begitu berarti ujian dan cobaan itupun termasuk nikmat Allah, karena datangnya ujian tersebut untuk mengingatkan hambanya agar hambanya menyadari bahwa Allah sayang kepadanya.
Allah SWT mengingatkan kita sampai 31 kali di dalam Firman Nya yang disebutkan di dalam surah Ar–Rahman :
“Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”.(QS,Arrahman:13,16,18,21,23,25,28,30,32,34,36,38,40,42,45,47,49,51,53,55,57,59,61,63,65,67,69,71,73,75,77)
Dan di dalam surah yang lain Allah berfirman :
“Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, niscaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”. (QS, An – Nahl : 18)
Sungguh sangat banyaknya nikmat karunia Allah yang sudah diberikan Nya kepada kita, sampai–sampai kita tidak akan sanggup untuk menghitungnya. Karena itu Allah memerintahkan kita untuk membaca surah Al–Fatihah berulang kali di setiap kita Shalat dan termasuk salah satu Rukun Shalat yang apabila tidak membaca surah Al – Fatihah maka batal lah Shalatnya. “Alhamdulillaahi rabbil ‘aalamiin”. (Segala puji bagi Allah, Tuhan seru sekalian alam). Adalah suatu ungkapan yang menjelaskan bahwa apa saja yang ada di seluruh Jagad Raya ini dan apa saja yang ada pada diri kita hendaklah kita sadari semuanya itu adalah nikmat Allah SWT.
Itulah salah satu Rahasia ke Agungan dan Kebesaran Allah tentang di balik ujian dan cobaan. Karena itu syukurilah dengan harapan agar dimantapkan Iman dan Keyakinan serta dibukakan ketentraman dan ketenangan Jiwa. Hidup ini akan nampak indah jika kita mau menerimanya dengan lapang dada apa saja yang datang pada diri kita adalah sebagai bukti Kasih Sayang Allah SWT.
Apabila Allah mendatangkan suatu ujian, tentu itu menurut kadar kemampuan hamba Nya. Tidak akan mungkin Allah menurunkan ujian yang hamba Nya sendiri tidak sanggup untuk memikulnya. Kalaupun kita merasa berat dengan suatu ujian yang didatangkan Allah seolah–olah kita tidak sanggup untuk memikulnya, itu dikarenakan bukan kita tidak mampu untuk memikulnya melainkan karena kurangnya pengetahuan untuk menghadapi ujian tersebut.
Oleh sebab itu menuntut ilmu hukumnya wajib, agar kita mengerti tentang hakikat dari pada ujian–ujian Allah yang datang kepada kita. Sebagaimana Rasulullah SAW bersabda : yang artinya “telah diwajibkan atas kalian menuntut ilmu baik muslim laki–laki maupun muslim perempuan”.
Dan bila Rasa Syukur itu selalu ada dalam hatimu sebenarnya disitulah sebenarnya wujud Cinta Allah telah kamu rasakan... maka sebenarnya kau tak akan merasakan lagi azab, ujian, cobaan, nasib sial.... karena kau merasakannya dengan rasa syukur apapun yang diberikan Allah.... susah maupun senang selalu kau syukuri..... Subhanallah... begitu Indahnya Keagungan Cinta Allah Ya Robb...

Allah Marifatullah

Lafaz Kan ..kalimah NYA ..dlm DADA
Seluruh Alam ... BERSERU menyebut nama NYA
Dgn Nama NYA .. engkau msuk dlm MEDAN
THAUHID
Alam Rohani ...pd diri sendiri ..bukn diri Yg laen
Istbatkanlah ...... bukn tempt dunia ..namun
Alam Akhiradun .... sgl planet n molekul Ghoib
Krena nama Nya ....binasa sgl aza
Salik ini selamat duni akhiri


"RIWAYAT ALAM".. .

.."YAA 'ALIIMUL GHOIB WA SYAHADAH"..
.
..Berbuat lh se suka hatimu d ats dunia ini, ttp kamu pasti akn d balas d akhirat..
.
..Teruskn tenggelam dlm tipuan dunia dn terus kn lh brdosa dn brdosa,, dn brdosa dn brdosa.. .. ttp kamu pasti akn d balas d akhirat..
.
..An-Najm :2 ..مَا ضَلَّ صَاحِبُكُمْ وَمَا غَوَىٰ
2. kawanmu (Muhammad) tidak sesat dan tidak pula keliru.
.
..Al-Qiyamah : 36 ..أَيَحْسَبُ الْإِنْسَانُ أَنْ يُتْرَكَ سُدًى
36. Apakah manusia mengira, bahwa ia akan dibiarkan begitu saja (tanpa pertanggung jawaban)?
.
..Niat yg buruk jg Allah kabulkn.. niat baik jg Allah kabulkn.. ttp kamu pasti akn d balas d akhirat..
.
..Allah izinkn kebaikkn dn kejahatan berlaku d ats dunia fana ini ats sifat Maha Pemurah NYA..
.
..Hati2 memilih guru ..ikuti guru yg ikuti cara para Nabi.. kerna pd Nabi Muhammad SAW dn Nabi2 sbelumnya itu ada Allah hadirkn Nurullah.. jika kita ikuti ilmu selain para Nabi, kt akn kehilangan Nur itu.. kita akn cuma mndpt ilmu shj..(ilmu tanpa Nur).. ilmu tanpa Nur itu tdk brnilai jk d akhirat..
.
..Az-Zukhruf :36 ..وَمَنْ يَعْشُ عَنْ ذِكْرِ الرَّحْمَٰنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ
36. Barangsiapa yang berpaling dari pengajaran Tuhan Yang Maha Pemurah (Al Quran), kami adakan baginya syaitan (yang menyesatkan) maka syaitan itulah yang menjadi teman yang selalu menyertainya.
.

..Ganjaran syurga dn neraka itu ats ehsan Allah.. mnusia tiada kuasa..
.
~~~~~~~
..GHOIBUL GHOIB.
.
..Tdk ada yg benar2 ghaib kecuali Allah Yang Maha Ghoib.
.
..Tdk ada yg benar2 ghaib d alam kematian..
.
..Diri sukma itu ghaib d alam nyata ini.. tetapi ia wujud yg nyata d alam slepas mati..
.
..Jin dn syaitan itu ghaib d alam nyata ini, tetapi ia wujud yg nyata d alam slepas mati..
.
..Malaikat itu ghaib d alam ini,, tetapi ia wujud yg nyata d alam slepas mati..
.
..Syurga dn neraka itu ghaib d alam ini, tetapi ia wujud yg nyata d alam slepas mati..
.
..Mnusia akn saksikn syurga dn neraka itu dgn nyata..
.
..Mnusia akn saksikn bidadari dgn nyata..
..
.
..Mnusia perlu mngecilkn kuasa diri dunia(jasad) dgn brpuasa dn mmbesarkn diri bathin(Sukma) dgn Zikrullah..
.
..Az-Zukhruf :27 ..إِلَّا الَّذِي فَطَرَنِي فَإِنَّهُ سَيَهْدِينِ
27. tetapi (aku menyembah) Tuhan Yang menjadikanku; karena sesungguhnya Dia akan memberi hidayah kepadaku".
.
Surat Az-Zukhruf : 28 ..وَجَعَلَهَا كَلِمَةً بَاقِيَةً فِي عَقِبِهِ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ
28. Dan (lbrahim AS.) menjadikan kalimat tauhid itu kalimat yang kekal pada keturunannya supaya mereka kembali kepada kalimat tauhid itu.
.
..Az-Zukhruf :4 ..وَإِنَّهُ فِي أُمِّ الْكِتَابِ لَدَيْنَا لَعَلِيٌّ حَكِيمٌ
4. Dan sesungguhnya Al Quran itu dalam induk Al Kitab (Lauh Mahfuzh) di sisi Kami, adalah benar-benar tinggi (nilainya) dan amat banyak mengandung hikmah.
.
~~~~~~~
"RIWAYAT ALAM"..
.
..Allah lbh dekat dr urat leher.. d mana2 mata mmandang, d situ trdpt keberadaan Allah, kerana Allah Meliputi sekelian wujud..
.
..D mana hati berada, d sana lh Nur Muhammad..
.
..Dn Hati itu benar2 melihat..
.
..D mana Nur Muhammad melihat, Allah juga jd saksi.. se sungguhnya Allah dn Muhammad itu trpisah tiada..
.
..Kita smua sdh d beritau dn d beri ingat.. bhwa Allah itu d mana2.. Allah itu Melihat kita lakukn dosa tatkala kita sdg lakukan nya..
.
..Tiada yg dpt lari drpd Allah.. Allah meliputi..
.
..Tiada yg dpt lari dr kematian ..trmasuklh Malaikat Maut sndiri.. dia akn d perintahkn Allah spy mncabut nyawanya sndiri shgga tiada apa lagi yg wujud kecuali Allah se mata2.. kmbali kpd keadaan yg asal.. Hanya adaSATU wujud,, iaitu Allah se mata2..
.
..Kemudian, Allah akn bangkitkn semula semua yg mati dn ciptakn langit dn bumi yg baru..(Al-Quran, Taurat dn Injil)..
.
~~~~~~~
."IMAN DN TAQWA"..
.
..Ssuatu bangsa itu akn rebah jk tdk berilmu..
.
..Ilmu itu akn musnah jk tdk d amal..
.
..Amal itu jg akn musnah jk tdk d sebar..
.
..Ttp ilmu itu akn lebur d akhirat jk tanpa iman dn taqwa..
.
..Al-A’raf : 3 ..اتَّبِعُوا مَا أُنْزِلَ إِلَيْكُمْ مِنْ رَبِّكُمْ وَلَا تَتَّبِعُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِيَاءَ ۗ قَلِيلًا مَا تَذَكَّرُونَ
3. Ikutilah apa yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu dan janganlah kamu mengikuti pemimpin-pemimpin selain-Nya. Amat sedikitlah kamu mengambil pelajaran (daripadanya).
.
.
..Allah tdk mmandang rupa kamu.. Allah tdk mmandang ilmu kamu.. Allah pandang Hati dn Iman kamu..
.
..Jika kamu benar2 beriman, kamu tdk akn lakukan DOSA..
.
..Jika kamu benar2 beriman, kamu akn brtaubat stiap hari..
.
..Jika kamu benar2 beriman, kamu akn menangis d dlm solat2mu..
.
..Jika kamu benar2 beriman, kamu akan takuti Allah dn tdk takuti jin, syaitan dn skelian makhluk..
.
..Jika kamu benar2 beriman, kamu akn trsedar apakh dunia ini sbenarnya lantas kamu tdk akn berhati dunia lagi..
.
..Allah sdh ingatkn mnusia berulang2kali d dlm Al Quran, apa yg akn trjadi kpd mnusia2 berhati dunia.. dunia ini kejam.. tetapi mnusia itu msh mencintai isi dunia.. sungguh mrk tdk tahu ada kehidupan slepas mati.. Allah tlh hijabkn mrk d mata dn d hati..
.
..Hamba kpd dunia tdk punyai apa2 d akhirat.. selain pembalasan Allah.. bgtu juga kita,, kt tdk pnya apa2 d akhirat selain pembalasan Allah..
.
..Firman Allah ttg mnusia yg brhati dunia dn yg mencintai isi dunia ..:-
.
..Al-A’la : 16
بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا
16. Tetapi kamu (orang-orang kafir) memilih kehidupan duniawi.
.
..Yunus :7
إِنَّ الَّذِينَ لَا يَرْجُونَ لِقَاءَنَا وَرَضُوا بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاطْمَأَنُّوا بِهَا وَالَّذِينَ هُمْ عَنْ آيَاتِنَا غَافِلُونَ
7. Sesungguhnya orang-orang yang tidak mengharapkan (tidak percaya akan) pertemuan dengan Kami, dan merasa puas dengan kehidupan dunia serta merasa tenteram dengan kehidupan itu dan orang-orang yang melalaikan ayat-ayat Kami,
.
Surat Yunus :8
أُولَٰئِكَ مَأْوَاهُمُ النَّارُ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ
8. mereka itu tempatnya ialah neraka, disebabkan apa yang selalu mereka kerjakan.
.
.. An-Nazi’at Ayat 37
فَأَمَّا مَنْ طَغَىٰ
37. Adapun orang yang melampaui batas,
Surat An-Nazi’at Ayat 38
وَآثَرَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا
38. dan lebih mengutamakan kehidupan dunia,
Surat An-Nazi’at Ayat 39
فَإِنَّ الْجَحِيمَ هِيَ الْمَأْوَىٰ
39. maka sesungguhnya nerakalah tempat tinggal(nya).
.
.. Al-Mursalat : 46 ..كُلُواوَتَمَتَّعُواقَلِيلًاإِنَّكُمْمُجْرِمُونَ
46. (Dikatakan kepada orang-orang kafir): "Makanlah dan bersenang-senanglah kamu (di dunia dalam waktu) yang pendek; sesungguhnya kamu adalah orang-orang yang berdosa".
.
..Al-Qiyamah : 20 ..كَلَّا بَلْ تُحِبُّونَ الْعَاجِلَةَ
20. Sekali-kali janganlah demikian. Sebenarnya kamu (hai manusia) mencintai kehidupan dunia,
.
~~~~~~~
..BERAKHIRNYA RUANG DAN MASA.
.
..Petanda2 akhir zaman semakin bnyak mnzahir pd hari ini.. sdh amat bnyak petanda d beri,, ttp mnusia msh tidur d dlm jaga..
.
..Prmusuhn d antara dua kuasa besar dunia itu semakin trserlah..
.
..Pintu taubat akn tertutup bila perang dunia ke-tiga sdh trcetus.. sdh terlambat buat mrk2 yg msh tdk percaya pd ayat2 Kitabullah..
.
..Perang d Syria itu adalh petanda bermulanya akn merebak mnjd perang "Al-Mulhamah Al-Kubra".. peperangan terbesar dlm sejarah kemanusiaan.. amat ramai mnusia akn pupus.. cuma sdkit akn tggal..
.
..Adakh sudah semakin dekat saatnya berakhir riwayat alam..? Hanya Allah yg Maha Tahu saatnya.. tdk Nabi, tdk Malaikat.. tdk Jibril..Hanya Allah pemegang Rahsia besar itu..
..kita hanya perlu brsedia utk brserah nyawa utk d kembalikan kpd Allah..
.
....Petanda2 sdh bnyk Allah turunkn.. cuma mnusia itu shj yg d butakn olh kehidupn dunia..
.
.
..Al-Qiyamah :10 ..يَقُولُ الْإِنْسَانُ يَوْمَئِذٍ أَيْنَ الْمَفَرُّ
10. pada hari itu manusia berkata: "Ke mana tempat berlari?"
.
~~~~~~~
.
..Nabi Allah Khidir AS mmberikn syarat kpd Nabi Musa AS.."Jika kamu mau belajar dariku, jangan kamu terima ajaranku kecuali kamu yakini nya"..dn "Jangan brtanya"..
...Bgtu jg dgn penulis ini.. usah terima bulat2 apa yg d tulis ini, kecuali kamu percaya dn yakin dgn apa yg d tulis.. jk ada trdpt was2 d hati kamu, abaikn penulisan ini,, jgn baca.. sila tinggalkn status ini.. moga Allah mmberi petunjuk kpd pembaca..Aamiin.
.
.....Al-Baqarah : 242 ..كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ
242. Demikianlah Allah menerangkan kepadamu ayat-ayat-Nya (hukum-hukum-Nya) supaya kamu memahaminya.
.
..At-Takwir :29 ..وَمَا تَشَاءُونَ إِلَّا أَنْ يَشَاءَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ
29. Dan kamu tidak dapat menghendaki (menempuh jalan itu) kecuali apabila dikehendaki Allah, Tuhan semesta alam.
.
....Bkn hanya perlu mnyembah.. malah perlu utk kita cintai Allah dgn spenuh hati, spenuh jiwa dn spenuh akal.. cinta separuh hati kpd Allah, dn separuh hati lagi kpd dunia, itu tdk mncukupi..
.
.
..Sadoqallohu..

DZIKIR FIDA'

DZIKIR FIDA' ..Dzikir tebusan
Memohon ampun pd Allah ..agar terhindar dr
NayalaNya .. api neraka .. agar FITRAH smua
Petunjuk tuk seluruh Alam ...
Dibacalah buat Yg uda mninggal pon bole
Dzikir Cubro ...itu Al Iklas 100x min se ari
Dzikir SHUGRO ...TAHLIL bs 1000x
LAA ILAAHA ILLALLAAHU
Pada Allah ..kita terlahir
Atas Kuasa Allah pon.. kita BERDIRI
Bukn mjd penguasa bumi .. agar kasih Nya
Sampai pd Jiwa Yg tenang ..msuk Akhirad
Syaratnya hanya taat pd RABB .. NYA
Salam Ya Salam .. Kasih Allah
Allah sgt sayang pd kita smua
Aamiin

.."SUARA2 ALAM BARZAH"

..Jika sorg itu mncabut nyawa nya sndiri, dia akn dapati diri sukma nya hidup abadi d neraka..
.
..Jgn pinta kematian jika tdk kenal alam barzah yg se benar2.
.
..Dn dia akn dapati dia tdk akn dpt brdo'a dn tdk dpt brtaubat lagi bila sdh berada d alam kematian.
.
..Pembunuh yg membunuh mnusia lain itu msh dpt brtaubat sbelum mati.. ttp mnusia yg mmbunuh diri tdk pnya peluang bgnya utk brtaubat.. sebaik saja dia lintasi alam kematian, istilah taubat sdh tdk wujud lg d sana..
.
..Wahai diri pendosa2.. diri itu akn berada dlm keadaan tdk dpt utk mati..tdk jg dpt d katakn hidup.. diri itu tdk mati, kerana dia msh sedar dn msh brderia rasa.. kesakitan dn azab d alam kematian itu blh mnyebabkn diri jasad itu mati bekali-kali.. ttp diri sukma itu tdk dpt mati kerana ianya diri abadi yg tdk punyai sifat mati spt diri jasad yg boleh mati.. maka dia akn terus mnderita azab selama-lamanya.
.
..Al-A’la :.. 13 .ثُمَّ لَا يَمُوتُ فِيهَا وَلَا يَحْيَىٰ
13. Kemudian dia tidak akan mati di dalamnya dan tidak (pula) hidup.
.
..Org2 yg sdh mati tdk dpt brdo'a dn brtaubat.
.
....Mrk telah berada d alam abadi.. tdk lg d alam ujian ini... tdk blh brdo'a.. tdk blh brtaubat lg..
.
..Sabda Isa AS:: ""Yaa Tuhanku ..keluarkan lh aku dari dunia ini.. mrk telah memanggil aku in "anak tuhan".
.
..Klu d rasakn diri itu sdh benar2 brsedia utk brpindah k alam abadi yg jauh brbeda dgn alam ini.. maka ingini lh kematian mu.. Allah Maha Mendengar wlu d ucap d dlm hati mu..
.
..Sorg yg brmakrifatullah itu mngerti.. diri jasad itu tdk d sukai diri sukma ..diri jasad itu, diri yg suka brdosa.. dia bernafsu dn dia akn mnyebabkn diri sukma mnanggung azab d neraka yg abadi..
.
..Org2 yg sdh mati itu tdk dpt brtaubat lg.. sdh trlambat utk brtaubat jk sdh mati.. mrk sgt2 ingin kembali k dunia ini utk brtaubat.. mrk alami penyesalan yg sia2..
.
..وَهُمْ يَصْطَرِخُونَ فِيهَا رَبَّنَا أَخْرِجْنَا نَعْمَلْ صَالِحًا غَيْرَ الَّذِي كُنَّا نَعْمَلُ

Dan mereka berteriak didalam neraka itu, “Ya Rabb kami, keluarkanlah kami niscaya kami akan melakukan amal saleh berbeda dengan yang telah kami kerjakan” [Fâthir/35:37]
.
..وَتَرَى الظَّالِمِينَ لَمَّا رَأَوُا الْعَذَابَ يَقُولُونَ هَلْ إِلَىٰ مَرَدٍّ مِنْ سَبِيلٍ
Dan kamu akan melihat orang-orang yang zhalim ketika mereka melihat adzab berkata, “Adakah kiranya jalan untuk kembali ke dunia?” [asy-Syûrâ/42:44]
.
..Dn mrk2 yg buta hati semasa hidup d ats dunia ini, mrk akn lbh buta lg d alam slepas mati. ..buta hati dn buta mata tdk dpt melihat.. mrk akn hanya melihat kgelapan yg gelap pekat shgga tdk dpt melihat tapak tangan sndiri.. ..ketika itu, mrk akn ingati Allah.
.
..“Ya Tuhanku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulu adalah seorang yang melihat?” (Qs. Thaha [20]: 123-124).
.
..Selama hidup d dunia, mrk hnya melihat dgn mata, ttp tdk pernah pedulikn Mata Hati yg d dlm dada.. shgga Mata Hati mrk brkarat dn gelap kotor srta tdk brfungsi d dunia ini.. ..olh kerana manusia akn melihat brsama Hati d alam barzah,.. kini, Mata Hati mrk d butakn Allah shgga mata mrk trhijab dr mnyaksikn Hakikat.
.
"Sesungguhnya mereka tidak buta mata tapi yang buta itu adalah mata hati yang ada dalam dada" (Al-Hajj ~22:46).
.
..D alam barzah, ..mata dn hati adalh satu.. mnusia akn melihat dgn hati.. manusia jg dpt bual-bicara melalui hati-ke-hati. ..biarpn bahasa2 mrk brlainan.. hati itu mngerti apa yg trsirat d dlm hati yg lain. ,,dosa dn rahsia tdk trsembunyi lg ..hati mrk sndiri akn mndedahkn segala aib diri.
.
..Oleh itu, jgn pinta kematian. ..trkecuali kamu sdh benar2 sgguh meyakini bahwa diri kamu telah d sucikn Allah.
.
..Adalh mustahil bg sorg itu mngingati Allah setiap saat setiap hari kecuali mrk2 yg sdh d sucikn Hati Qalbu, Qalbun dn Qalbi mrk.. mrk itu tdk dpt lupakn Allah tiap detik wlu d mana mrk berada. ..mrk itu org2 yg brjaya mnewaskn syaitan qarin d dlm diri2 mrk... mrk mampu mnundukkn nafsu2 terlarang jg. ..semuanya trjadi ats Qudrat dn Irodat Allah ..d mana adalh mustahil ianya dpt trcapai jk tanpa petunjuk drpd Allah.
.
..Ajal dn maut urusan Allah. ..janji2 Allah adalh amat2 pasti...
.
..Makhluk pertama d ciptakn Allah adalh cahaya.. cahaya itu brnama "Nur Muhammad".. ia lbh tua drpd Jibril maupun Iblis..
.
..Manusia tdk pernah minta d lahirkn.. Adam dn Hawa tdk tahu mrk akn d cipta.. mnusia d cipta drpd tanah dn air.. dgn penyatuan unsur2 tanah, angin, api dn air yg d satukn d dlm satu tubuh brnama Lembaga Adam,, ia d tiupkn Roh Kehidupan dr Allah sndiri.. maka dia pun "hidup bernafas dn brnyawa". ..dia d berikn pglihatan dn pndengaran dn akal utk mghargai.. mengingati.. memuji dn mnyembah Pencipta mrk..
.
..Al-Insan :,,32
إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا
2. Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari setetes mani yang bercampur yang Kami hendak mengujinya (dengan perintah dan larangan), karena itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat. ..(Aamiin).
.
..Ali 'Imran :185 ..كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ۗ
185. Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati.
.
..Manusia itu cintakn dunia ..ttp mmbenci kematian.. sdgkn kematian itu lh yg paling pasti. ..Hidup yg sbenar hidup dn benar2 kekal hidup adalh hidup slepas matinya jasad.
.
..Manusia mahukn ganjaran syurga..ttp tdk sanggup mati.
.
..Islam adalh agama Akhirat.. ..Islam itu Tauhid.. dn Tauhid itu Islam.
.
.
..Sadoqallohul 'adzhiim.

.."SHIROTHAL MUSTOQIM"..

..Org2 yg tdk pernah ingati kematian itu akn dapati diri mrk terkejut besar bila mrk benar2 mati dn benar2 sdh berada d alam kematian, ..bila mrk baru trsedar bahwa mrk msh hidup.. tanpa jasad.. ketika itu, mrk akn sedar bahwa yg mati itu adalh jasad dn sukma mrk tdk mati, ttp brbadan yg baru srta ia berupa wajah yg serupa spt diri jasad mrk.. ianya sesuatu yg amat nyata kpd org2 yg sdh alami mati sbelum mati.
.
..Di antara alam kehidupan dunia dn alam kehidupan barzah.. trdpt satu keadaan alam yg tdk dunia.. tdk juga barzah.. ianya alam perantaraan d antara alam hidup dn alam kematian..
.
..Al-Mu’min :53
وَلَقَدْ آتَيْنَا مُوسَى الْهُدَىٰ وَأَوْرَثْنَا بَنِي إِسْرَائِيلَ الْكِتَابَ
53. Dan sesungguhnya telah Kami berikan petunjuk kepada Musa; dan Kami wariskan Taurat kepada Bani Israil,
.
..Al-Qur'an, Taurat dn Injil mngajarkn bahwa wujudnya alam2 lain selain dari alam dunia d bumi yg sdg d huni manusia dn jin ..dan adalh wajib bg sorg Islam itu beriman akn ayat2nya. ..Terkecuali bbrp kerat manusia yg d bukakn hijab olh Allah, kbnyakkn mnusia itu tdk prcayainya.. mrk tdk beriman kpd yg tdk d lihat olh mata, dn tdk d dengar olh telinga..
.
..Malaikat2 itu tdk kelihatan dn ghaib d dunia ini, tetapi kewujudan malaikat itu terbukti benar olh manusia2 yg sdh pernah trkeluar dari jasad mrk.
.
..Dari pngalamn itu, mrk dpt mngenal-pasti beda d antara jin dn malaikat.
.
..Bila sorg itu mati, dia akn trkeluar dr jasadnya.. dia akn saksikn malaikat2, syurga atau neraka itu dgn amat jelas nyata sekali.. ia lbh nyata drpd alam ini.
.
At-Takasur : 7
ثُمَّ لَتَرَوُنَّهَا عَيْنَ الْيَقِينِ
7. dan sesungguhnya kamu benar-benar akan melihatnya dengan 'Ainul Yaqin.
.
..Malaikat2 itu ghaib d alam ini tetapi mrk mnjd amat2 nyata d alam kematian.
.
..Mati sbelum mati itu trbahagi kpd dua jenis.. pertama:: mrk yg benar2 hampir2 alami kematian srta terkeluar sukma dari jasad mrk. ..kedua:: ..mrk yg brjaya mematikn diri mrk yg lama.. iaitu diri mrk yg brdosa dn brnafsu mazmumah.
.
..Namun ke dua2nya merupakn pembuka kpd gerbang akhirat.
.
..Org2 Muttaqin itu adalh mrk yg beriman dn brtakwa.. mrk itu yg mndpt petunjuk dari Allah dn akn sntiasa mndapat petunjuk drpd Allah shgga nafas terakhir mrk.
.
.. Al-Baqarah :5
أُولَٰئِكَ عَلَىٰ هُدًى مِنْ رَبِّهِمْ ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
5. Mereka itulah yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka, dan merekalah orang-orang yang beruntung.
.
..Az-Zumar :37
وَمَنْ يَهْدِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِنْ مُضِلٍّ ۗ أَلَيْسَ اللَّهُ بِعَزِيزٍ ذِي انْتِقَامٍ
37. Dan barangsiapa yang diberi petunjuk oleh Allah, maka tidak seorangpun yang dapat menyesatkannya. Bukankah Allah Maha Perkasa lagi mempunyai (kekuasaan untuk) mengazab?
.
~~~~~.
.
..Musuh manusia itu adalh syaitan. hawa nafsu,, isi2 dunia dn puji2an.

..Usah trpedaya dgn manusia2 brpangkat dunia.. manusia Kamil yg d ingini Allah d sampingNYA hanyalh mrk yg benar2 beriman bertaqwa.
.
..Rasulullah SAW brsabda,: - “Demi Allah, dunia itu lebih hina di sisi Allah daripada bangkai itu di pandangan kalian.” (HR Muslim, dari Jabir –radhiyallahu ‘anhu-)
.
.. Nabi2 trdahlu sering brpesan agar jgn mngambil apa2 pangkat atw gelaran d dunia ujian ini..
.
..Jika kamu kejar cita2 dunia, Allah Maha Pemurah akn berikn kamu nikmat2 dunia ini dgn sempurna..
.
Hud :15 ..مَنْ كَانَ يُرِيدُ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَزِينَتَهَا نُوَفِّ إِلَيْهِمْ أَعْمَالَهُمْ فِيهَا وَهُمْ فِيهَا لَا يُبْخَسُونَ
15. Barangsiapa yang menghendaki kehidupan dunia dan perhiasannya, niscaya Kami berikan kepada mereka balasan pekerjaan mereka di dunia dengan sempurna dan mereka di dunia itu tidak akan dirugikan.
.
..Tetapi ingatlh.. brsedialh d akhirat kelak, mrk tdk akn dpt apa2..kecuali azab neraka yg abadi se lama2nya...
.
Hud Ay:at 16 ..أُولَٰئِكَ الَّذِينَ لَيْسَ لَهُمْ فِي الْآخِرَةِ إِلَّا النَّارُ ۖ وَحَبِطَ مَا صَنَعُوا فِيهَا وَبَاطِلٌ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
16. Itulah orang-orang yang tidak memperoleh di akhirat, kecuali neraka dan lenyaplah di akhirat itu apa yang telah mereka usahakan di dunia dan sia-sialah apa yang telah mereka kerjakan.
.
..Alu ‘Imran: 196-197
..لَا يَغُرَّنَّكَ تَقَلُّبُ الَّذِينَ كَفَرُوا فِي الْبِلَادِ * مَتَاعٌ قَلِيلٌ ثُمَّ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ ۚ وَبِئْسَ الْمِهَادُ
“Janganlah sekali-kali kamu terperdaya oleh kebebasan orang-orang kafir bergerak di dalam negeri. Itu hanyalah kesenangan sementara, kemudian tempat tinggal mereka ialah Jahannam; dan Jahannam itu adalah tempat yang seburuk-buruknya.
.
..Maka mnjd kafirlh org2 yg mngejar kekayaaan dunia itu.. mrk tlh memilih nikmat dunia yg hina ini.. Allah Maha Pemurah akn sempurnakn jk itu yg mrk do'akn.. dn Allah akan sempurnakn jg balasan neraka trhdp mrk kerana itu yg mrk pinta.. Allah tdk zalim.. mrk yg zalimi diri sndiri..
.
..Al-'Adiyat :8 ..وَإِنَّهُ لِحُبِّ الْخَيْرِ لَشَدِيدٌ
8. dan sesungguhnya dia sangat bakhil karena cintanya kepada harta.
.
..Se sgguhnya org2 yg sdh biasa dgn kepayahan hidup itu tdk takuti akn kemiskinan.. akn tetapi,, mrk yg kaya harta dunia itu amat2 takuti jatuh miskin lbh drpd takuti ayat2 dn hukum2 Allah.. sgguh mrk itu itu d butakn hati mrk olh Allah.. lantas trhijab dr mnyaksikn prkara2 akhirat.
.
..Sungguh mrk itu tdk hidup d jalan ayat2 Allah wlu pn mrk berakal dn berilmu. Hati itu msh trhijab.
.
~~~~~.
.
..Allah tdk prnah brjanji d dlm Al-Qur'an bahwa org2 ulama dn ahli2 kitab akn d selamatkn.. tetapi Allah telah berjanji d dlm Al-Qur'an bahwa org2 beriman dn brtaqwa lh yg akn d selamatkn..
.
..Fussilat :18
وَنَجَّيْنَا الَّذِينَ آمَنُوا وَكَانُوا يَتَّقُونَ
18. Dan Kami selamatkan orang-orang yang beriman dan mereka adalah orang-orang yang bertakwa.
.
..Manusia brhati dunia itu mmandang tggi kekayaan dn ktinggian pangkat mrk d dunia yg ini. ..dn tdk berani keluar dr kekayaan dn keselesaan hidup mrk.. mrk akn mndpt susah yg amat besar d akhirat kelak.
.
..Mrk juga mandang tggi ulama2 yg d gelar olh manusia.. pd Hakikatnya, gelaran2 "ulama" atau "ustaz" atau "mufti" itu bukan gelaran pemberian atw kurniaan Allah.. itu smuanya gelaran yg d beri olh mnusia sndiri.. bukn dtg dari Allah.
.
..Mrk yg msh trhijab itu tdk dpt mngenal yg mana mnusia yg d muliakn Allah dn yg mana manusia yg d muliakn manusia2 brhati dunia.
.
..Jika mrk benar2 ulama yg punyai jiwa sorg "Muttaqin", mrk tdk akan berani memegang apa2 gelaran atw pangkat "dunia ujian ini".. (segala kebanggan hati itu akn d soal d Akhirat).
.
..Mrk tdk akn berani hidup dgn brmewahan dgn brlebih2an dunia ini..
.
..Mrk tdk akn berani berasa "lebih baik" drpd manusia lain..
.
..Mrk tdk akn berani mnyembunyikn tiap suatu yg Allah perturunkn k ats mrk..
.
..Mrk yg merahsiakn ilmu2 Allah utk hanya d kalangan mrk.. mrk mmbuat kenyataan2 fatwa mrk sndiri.. mrk tdk ingin mendidik manusia lain dgn ikhlas dn percuma tanpa bayaran wang dn harta.. mrk tdk memikirkn kselamatan akhirat manusia lain selain akhirat mrk shj.
.
..Allah akn tuntut hukumam k ats mrk2 yg sembunyikn ilmu2 Allah drpd d sebarkn ke khalayak umum. ..sgguh mrk pencinta dunia itu tdk belajar dr Kitab Musa AS dn Ibrahim AS..
.
..Al-Mu’min :70
الَّذِينَ كَذَّبُوا بِالْكِتَابِ وَبِمَا أَرْسَلْنَا بِهِ رُسُلَنَا ۖ فَسَوْفَ يَعْلَمُونَ
70. (Yaitu) orang-orang yang mendustakan Al Kitab (Al Quran) dan wahyu yang dibawa oleh rasul-rasul Kami yang telah Kami utus. Kelak mereka akan mengetahui,
.
..Manusia yg memuliakn diri d dunia ini, akn d hina d akhirat.. -(Taurat Nabi Musa AS).
.
..Mrk yg tdk prnah menangis d dunia ini.. akn menangis d akhirat. -(Taurat Nabi Musa AS).
.
..Al-A’la :18 ..إِنَّ هَٰذَا لَفِي الصُّحُفِ الْأُولَىٰ
18. Sesungguhnya ini benar-benar terdapat dalam kitab-kitab yang dahulu,
.
..Al-A’la : 19
صُحُفِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَىٰ
19. (yaitu) Kitab-kitab Ibrahim dan Musa
.
.
..(Al-Maidah :67) ..67.Wahai Rasul! Sampaikanlah (semua) apa yang diturunkan Tuhanmu kepadamu. Jika tidak kamu lakukan (apa yang diperintahkan itu) berarti kamu tidak menyampaikan amanat-Nya. Allah memelihara kamu dari (gangguan) manusia. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir.
.
..Sadoqallohul'adzhiim.

."KITABUL 'AALAMIIN". .

..Allah lah yg memegang ubun2 ku d mana jua ku berdiri
.
..Langit bukan bumi.. bulan bukn bintang.. manusia bukn Malaikat.
.
..Manusia tdk dpt melihat Allah, tp yakinilh IA Maha Melihat.
.
..Manusia tdk dpt mndengar Allah, ttp yakini lh IA Maha Mendengar
.
..Manusia tdk dpt mnyentuh Allah, ttp yakini lh Allah Maha Ghoib mnyentuh dn meliputi skelian alam
.
..An-Naml Ayat 75
وَمَا مِنْ غَائِبَةٍ فِي السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ إِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ
75. Tiada sesuatupun yang ghaib di langit dan di bumi, melainkan (terdapat) dalam kitab yang nyata (Lauhul Mahfuzh).
.
..Segala rahsia2 paling halus shgga rahsia2 plg besar trdpt d Lauhul Mahfuzh
.
~~~~~~~.
.
..Demi masa.. kecantikkn akn pudar.. bunga akn layu.. yg hidup akn mati dn dunia akn kiamat.
.
..Tdk ada suatu pun yg kekal d dunia fana ini.
.
..Segalanya akn luput d telan masa. ..masa merubah segalanya
.
..Ttp masa tdk dpt merubah syurga, neraka dn malaikat
.
..Kerana syurga.. neraka dn malaikat adalh makhluk2 Allah yg brsifat Abadi. ..dn mrk tdk terikat kpd hukum masa.
.
..Getaran sukma itu brmula d dada.. ..dn ia merebak k seluruh tubuh dn beberapa inchi d luar tubuh.
.
~~~~~~~
.
..Ilmu Faham bukn ilmu "Rasa"
.
..Taffakur nafas bukn Taffakur mati.
.
..Taffakur nafas adalh Taffakur hidup.. kerana yg hidup itu brnafas..
.
..Dn utk brnafas adalh utk hidup
.
..Taffakur nafas hanya lh mmerhatikn turun-naik nafas shj
.
..Taffakur mati adalh "mati diri".
.
..Ia brmula dgn memasukki keadaan akal d bwh paras sedar
.
..Brtaubat dn brwudhuk adalh wajib sbelum memulai Taffakur Mati.
.
..Solat sunat taubat dn solat sunat hajat
.
..Taffakur mati ikuti kedudukkn org2 mati.. tdk sedikitpn anggota tubuh itu blh brgerak. ..seumpama org mati, kecuali dada dn kedudukkn kepalanya mghala ke kiblat atau pun mghala ke utara
.
..Pentaffakur2 mati dpt mmperlahankn degupan jantung mrk dn merehatkn jantung mrk
.
..Shgga lh hampir2 tiada lagi nafas yg turn-naik k dlm paru2. ..yg tggal hanya lh degupan jantung yg semakin prlahan dn smakin prlahan..
.
..Jantung itu tdk dpt d brhentikn dr brdenyut, atau jasad akn mati,, ia cuma dpt d prlahankn shgga lbh atau kurg dari 10 denyutan seminit
.
..Keadaan tsb adalh keadaan yg benar2 kosong.. seakan mati, ttp tdk mati. Keadaan yg benar2 tenang. Tdk ada lagi isi dunia ini.. segalanya lenyap.
.
..Dlm keadaan begini.. prkara2 yg mencarik adat biasa brlaku.. Mata Hatinya kdg kala dpt mnyaksikn gambar2 alam nyata dn alam ghaib rendah srta alam2 ghaib tinggi-(Langit) serta terus mnjd Tahu Hakikat sesuatu prkara itu ttp tdk lh Maha Tahu.
.
..Dlm keadaan ini, sorg itu berasa tdk punyai badan lagi. ..hanya keadaan kesedaran kosong dn terapung, dn tdk brderia rasa lagi
.
..Dlm keadaan tanpa brderia rasa, dia trlepas dr dunia nyata dn masukki alam diri.
.
..D dlm diri itu segala macam rahsia2 diri trbongkar ats izin Allah.
.
..Dlm keadaan tanpa brderia rasa, diri sukma blh melayang k alam mimpi dlm keadaan sedar dn dia blh masukki mimpi2 org lain.
.
..Memasukki mimpi org lain adalh berdosa.. ia d kira mencerobohi jiwa org lain. sama spt juga mncerobohi rumah kediamn org lain.
.
..Akal, lidah dn jantung itu amat brkait rapat.. jika ke tiga2 ini dpt d satukan, kebangkitan rohani akn brlaku.
.
..Kebangkitan kerohanian itu mmbawa beban dn tanggung-jwp trhadap agama
.
..Seluruh bumi ini sdg brgerak dn brgerak tanpa henti shgga kiamat
.
..Bumi brgerak sekitar matahari, bulan d sekitar bumi..
.
..Sperti juga awan brgerak d ats bumi.. gunung juga brgerak d bwhnya..
.
..An-Naml Ayat 88
وَتَرَى الْجِبَالَ تَحْسَبُهَا جَامِدَةً وَهِيَ تَمُرُّ مَرَّ السَّحَابِ ۚ صُنْعَ اللَّهِ الَّذِي أَتْقَنَ كُلَّ شَيْءٍ ۚ إِنَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَفْعَلُونَ
88. Dan kamu lihat gunung-gunung itu, kamu sangka dia tetap di tempatnya, padahal ia berjalan sebagai jalannya awan. (Begitulah) perbuatan Allah yang membuat dengan kokoh tiap-tiap sesuatu; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.
.
....Al-Ma'idah Ayat 67
۞ يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ ۖ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ ۚ وَاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ
67. Hai Rasul, sampaikanlah apa yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu. Dan jika tidak kamu kerjakan (apa yang diperintahkan itu, berarti) kamu tidak menyampaikan amanat-Nya. Allah memelihara kamu dari (gangguan) manusia. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir.
.
.
..Ilmu faham itu trletak d otak mnusia.. Ilmu rasa trletak d Hati.
.
.
..Sadoqallohul'adzhiim

WAL AAKHIROTU KHOIRUWWA ABQO". .

."WAL AAKHIROTU KHOIRUWWA ABQO".
.
..Adalh lbh selamat akhirat kamu jk jika kehilangan satu tangan d dunia ini drpd d campak k neraka dgn ke dua2 tangan
.
..Adalh lbh selamat jk kamu mmbayar kifarah itu d dunia ini drpd d bayar dgn azab d neraka
.
..Al-Hijr :57
قَالَ فَمَا خَطْبُكُمْ أَيُّهَا الْمُرْسَلُونَ
57. Berkata (pula) Ibrahim: "Apakah urusanmu yang penting (selain itu), hai para utusan?"
.
..Al-Hijr : 58
قَالُوا إِنَّا أُرْسِلْنَا إِلَىٰ قَوْمٍ مُجْرِمِينَ
58. Mereka menjawab: "Kami sesungguhnya diutus kepada kaum yang berdosa,
.
..Org yg mencuri itu d hukum potg tangan agar dosa nya di hukumkn Allah dgn hukuman2 d dunia ini dn tdk d neraka..
.
..Adalh bh selamat akhiratnya d potg tangan nya d dunia ini drpd merana azab dgn kedua tgn d neraka selamanya
.
..Bgtu jg dgn mata.. jika mata itu sering mnyebabkn kamu brdosa.. lbh selamat akhrat dia jk d cungkil matanya d dunia ini drpd d campak k neraka dgn ke dua2 mata dn d azab d sana selamanya
.
..Bgtu juga dgn lidah.. lidah2 pendusta, penyebar2 fitnah akn d cucuk olh besi yg panas membara d neraka itu
.
..Nabi Adam AS pernah hampir2 memotong kemaluan nya sndiri apbila dia dapati nafsu syahwatnya sukar d kawal bila dia d turunkn k dunia ini.. tetapi Jibril AS tlh mghalangnya dn mngajarkn cara berkhatan.. d situ lh perkhatanan yg pertama olh mnusia pertama
.
..Al-Qur'an telah ancam manusia dgn ayat2 ttg neraka.. ttp manusia itu mmg brsifat degil.. mrk ramai yg berpaling drpd ayat2 Allah
.
..Al-Mu’min Ayat 77
فَاصْبِرْ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ ۚ فَإِمَّا نُرِيَنَّكَ بَعْضَ الَّذِي نَعِدُهُمْ أَوْ نَتَوَفَّيَنَّكَ فَإِلَيْنَا يُرْجَعُونَ
77. Maka bersabarlah kamu, sesungguhnya janji Allah adalah benar; maka meskipun Kami perlihatkan kepadamu sebagian siksa yang Kami ancamkan kepada mereka ataupun Kami wafatkan kamu (sebelum ajal menimpa mereka), namun kepada Kami sajalah mereka dikembalikan.
.
..Al-Mu’min Ayat 59
إِنَّ السَّاعَةَ لَآتِيَةٌ لَا رَيْبَ فِيهَا وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يُؤْمِنُونَ
59. Sesungguhnya hari kiamat pasti akan datang, tidak ada keraguan tentangnya, akan tetapi kebanyakan manusia tiada beriman.
.
..Allah lbh sukai taubat sorg pendosa ..taubat sorg pendosa itu adalh taubat yg br sungguh2.. shgga banyak menitiskn air mata taubat
.
..Ramai yg msh beramal sambil terus brbuat dosa dn melayan nafsu.. mrk berasa suci dn berasa selamat dr hukuman2 di neraka.. mrk itu golongan terhijab olh ilmu2 mrk..
.
...Allah lbh sukai dn Kasihi mnusia2 beriman brbanding mnusia2 berilmu.. Allah tdk akn selamatkn mnusia berilmu.. tp akn selamatkn mnusia2 beriman dn brtaqwa.
.
..Fussilat :18
وَنَجَّيْنَا الَّذِينَ آمَنُوا وَكَانُوا يَتَّقُونَ
18. Dan Kami selamatkan orang-orang yang beriman dan mereka adalah orang-orang yang bertakwa.
.
..Al-Mu’minun Ayat 1
قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ
1. Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman,
.
..Berapa bnyak kh kasih sayang sesama makhluk yg kamu sebarkn d bumi Allah ini..?? sebanyak itu lh bekalan kasih-sayang yg akn d bawa k syurga
.
..An-Nisaa':56. Sesungguhnya orang-orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami, kelak akan Kami masukkan mereka ke dalam neraka. Setiap kali kulit mereka hangus, Kami ganti kulit mereka dengan kulit yang lain, supaya mereka merasakan azab. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.
.
.
..Syurga dn neraka itu alam abadi yg tiada wujud istilah "mati" atau alam yg tiada sifat mati.. .
.
..Di syurga dn neraka itu tdk ada bau kematian
.
..Tdk ada daun yg mati d syurga.. tdk ada manusia mati d neraka
.
.
..Sy tdk lebih baik dari kamu dn kamu tdk lbh baik drpd sy.. hanya Iman dn Taqwa penjamin akhirat.. ..manusia2 bangga tdk trmasuk golongan org2 muttaqin
.
.
..Sadoqallohu

.."ZAALIKAL KITABULAA ROIBAFII".

..Bangsa Jin.
..Usah sekali-kali mnganggap bangsa jin melebihi bangsa manusia
.
..Martabat mnusia lbh tggi drpd bangsa jin
.
..Mrk tdk blh brbuat apa2 kpd mnusia2 yg d lindungi Allah.. pastinya ats Rahmat srta Kasih Sayang Allah.
.
..Brsahabat dn mnyimpan pembantu2 dr bangsa jin itu hanya merendahkn martabat manusia.. ia seumpama mngambil pembantu selain Allah.
.
..Mnusia hanya perlu berdo'a dn Allah yg berKuasa Mutlak akn mghantarkan malaikat2 yg lebih ghaib drpd jin ..dn jin2 itu tdk dpt melihat akan malaikat dn juga manusia2 beriman
.
..Manusia yg mngenal diri itu akn dpt tundukkn bangsa jin.. atas perkenan Allah.
.
..Kenal diri akn kenal bangsa jin
.
..Kenal diri akn kenali qarin syaitan nya sndiri
.
..Kenal diri akn mngenal malaikat
.
..Kenal diri akn mngenal Allah.
.
..Bangsa jin itu adalh makhluk tanpa raga dn dpt brtukar bentuk
.
..Namun mnusia yg mngenal mrk dpt mnundukkn.. malah mmbunuh mrk bangsa jin jk trpaksa
.
..Membunuh jin tanpa sebab yg kukuh adalh brdosa.. sama spt dosa mngambil nyawa
.
..Lazimnya hanya jin2 perasuk dn jin2 sihir yg trpaksa d bunuh olh perawat2
.
..Jin2 itu trlalu amat ramai.. nama2 nya jg trlalu bnyk..
.
..Kita tk perlu kenali bangsa Jin.. kt cuma perlu kenali Allah dn malaikat2 NYA
.
..Elakkn br jinak2 dgn bangsa Jin.. mnusia tdk perlukn jin
.
..Sifat syaitan jin itu sering mgharapkn agar manusia memohon bantuan dr bangsa jin.
.
..Manusia yg mohon bantuan jin tlh mmbelakangkn Allah.. mrk spatutnya mohon dr Allah se mata2. ..tdk pd malaikat.. tdk pd Nabi2 ..tdk pd syeikh2 ghaib
.
..Pelaku2 sihir lh yg trnyata mmohon prtolongn bgsa jin
.
..Trdpt jg mnusia yg mndpt ilmu2 kekayaan.. ilmu pelet(pengasihan).. ilmu2 kesaktian ..ilmu2 hitam dn lain2 yg melibatkn bangsa jin.
.
..Mrk yg trlibat dgn bangsa jin akn trdedah kpd kesesatan biarpn mrk berasa beriman.
.
..`Dan bahawa sesungguhnya adalah (amat salah perbuatan) beberapa orang dari manusia, menjaga dan melindungi dirinya dengan meminta pertolongan kepada ketua-ketua golongan jin, kerana dengan permintaan itu mereka menjadikan golongan jin bertambah sombong dan jahat.
(Al-Jinn 72:6)
.
..Slepas Nabi Allah Sulaiman AS, Allah melarang manusia brteman dgn bangsa jin.. apalagi mngahwini mrk.. mnusia itu sepatutnya kosong dr unsur2 jin.. mrk sepatutnya mnjadi manusia se mata2 dn tdk mnusia + jin
.
..Mrk cuma lh makhluk d alam rendah ini.. d sekitar bumi ini sj.. mrk bukn makhluk dr langit yg tggi.
.
..Jin dpt mnampakkn pandangan2 palsu srta gambaran2 menyeramkn kpd mnusia
.
..Pintu alam jin itu trbuka dgn sndirinya apabila sorg itu tlh d sihir
.
..“Dan Kami telah menciptakan jin sebelum (Adam) dari api yang sangat panas.” (QS. Al-Hijr: 27)
.
..Bangsa jin berumur sgt panjang shgga ribuan tahun.. tetapi mrk boleh mati..
.
..“Sesungguhnya ia dan pengikut-pengikutnya melihat kamu dan suatu tempat yang kamu tidak bisa melihat mereka.” (QS. Al-A’raf: 27)
.
..Biarpn mnusia tdk dpt melihat bangsa jin, ttp mnusia yg beriman tdk perlu takuti jin ..mrk punyai malaikat2 Allah sbgai. pendinding atau pagar ghaib.
.
..Jin dn mnusia tertakluk kpd Perintah2 Allah. ttp mrk tdk d utuskn Nabi, Kitab atau Rasul.. hanya mnusia yg d utuskn Allah dgn Nabi dn Kitabullah.
.
..Maka manusia lh khalifah alam.
.
..“Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.” (QS. Adz-Dzariyat: 56)
.
..Pendinding plg asas bg mnusia yg belum trsihir adalh solat dn zikrullah
.
..Amalan bacaan plg asas mnusia yg belum trsihir adalh Al-Faathihah, Qursyi dn 3 Qul d baca tiap slepas solat dn sbelum tidur dn Al Fathihah 1x sbaik sj mata trbuka d wktu subuh
.
.."Dan demikianlah Kami jadikan bagi tiap-tiap nabi itu musuh, yaitu syaitan-syaitan (dari jenis) manusia dan (dan jenis) jin, sebahagian mereka membisikkan kepada sebahagian yang lain perkataan-perkataan yang indah-indah untuk menipu (manusia). Jikalau Tuhanmu menghendaki, niscaya mereka tidak mengerjakannya, maka tinggalkanlah mereka dan apa yang mereka ada-adakan." (QS. al-An’am: 112)
.
..Syaitan adalh kuasa kegelapan yg mmbawa kejahatan.. mnusia yg jahat jg d anggap syaitan.
.
..Syaitan trbesar d akhir zaman ini ada lah Ad-Dajjal
.
..Syaitan2 dr bangsa jin itu brsifat jahat dn menganggu.. mrk mmbisik kpd hati mnusia agar brbuat dosa dn akn mnjerumuskn pendosa2 k jurang neraka.
.
.
.Sadoqallohul'adzhiim
.