Laman

Selasa, 01 Mei 2018

Ulangkaji Perihal PUASA 4 Jenis ORANG


PUASA itu untuk mengingatkan kita pada 4 jenis ORANG dalam 4 hal keadaan hidup di dunia, iaitu:
1. ORANG TULI
Bayangkan betapa susahnya ORANG TULI nak mendengar dan memahami apa yang kita ucapkan. Mereka itu PUASA siang malam sepanjang hayat dari mendengar segala kata-kata yang kotor, berita-berita bohong, bunyi-bunyi yang melalaikan dan suara-suara yang TIDAK bermanfaat yang DIHARAMKAN oleh syarak, yakni PUASA PENDENGARAN (TELINGA).
2. ORANG BISU
Bayangkan betapa susahnya ORANG BISU nak bercakap dengan kita. Mereka itu PUASA siang malam sepanjang hayat dari mengeluarkan segala kata-kata yang TIDAK berfaedah dan kata-kata yang DIHARAMKAN oleh syarak seperti berbual-bual kosong, mengumpat, berdusta, memfitnah, berbantah-bantah kerana perkelahian, bersumpah bohong, keji mengeji, maki hamun, mencarut, mengarut dan yang seumpamanya, yakni PUASA KATA-KATA (LIDAH).
3. ORANG BUTA
Bayangkan betapa susahnya ORANG BUTA nak melihat sebagaimana yang kita nampak, hidup dalam kegelapan, payah menggambarkan bentuk apa yang kita ucapkan, sukar hendak pergi menuntut ilmu dan susah untuk bekerja mencari rezeki. Mereka itu PUASA siang malam sepanjang hayat dari melihat segala sesuatu yang bukan haknya yang DIHARAMKAN oleh syarak dan perkara yang boleh melalaikan hati daripada mengingati Allah, yakni PUASA PENGLIHATAN (MATA).
4. ORANG CACAT
Bayangkan betapa susahnya ORANG CACAT nak melakukan sesuatu perbuatan sebagaimana yang diperbuat oleh kita ORANG sempurna, hidup dalam ketidak-sempurnaan, payah untuk menyuap memegang sesuatu bagi ORANG CACAT yang tiada anggota tangan, sukar untuk bergerak berdiri bagi ORANG CACAT yang tiada anggota kaki dan susah untuk duduk bangun bagi ORANG CACAT yang lumpuh anggota badan. Mereka itu PUASA siang malam sepanjang hayat dari melakukan segala perbuatan yang TIDAK berfaedah dan yang DIHARAMKAN oleh syarak, yakni PUASA PERBUATAN (ANGGOTA BADAN).
Maka:
Bagaimana pula halnya PUASA kita hai ORANG yang boleh MENDENGAR, BERKATA-KATA, CELIK dan SEMPURNA?
Juga:
Mampukah kita PUASA sepanjang hayat sesempurna ORANG TULI, ORANG BISU, ORANG BUTA dan ORANG CACAT itu BERPUASA?
Andai:
Jika TIDAK mampu, hakikatnya kita ORANG yang TIDAK sempurna bukannya mereka kerana Allah telah memberi contoh sebenar-benar PUASA yang dikehendakiNya adalah PUASA sebagaimana 4 jenis ORANG di atas.
Dengan kata lain:
PUASA bagi kita ORANG yang boleh MENDENGAR, BERKATA-KATA, CELIK dan SEMPURNA mestilah jadi seperti PUASA ORANG TULI, ORANG BISU, ORANG BUTA dan ORANG CACAT.
Di mana:
1. TULIKAN telinga kita dari mendengar segala kata-kata yang kotor, berita-berita bohong, bunyi-bunyi yang melalaikan dan suara-suara yang TIDAK bermanfaat yang DIHARAMKAN oleh syarak, yakni PUASA PENDENGARAN.
2. BISUKAN lidah kita dari mengeluarkan segala kata-kata yang TIDAK berfaedah dan kata-kata yang DIHARAMKAN oleh syarak seperti berbual-bual kosong, mengumpat, berdusta, memfitnah, berbantah-bantah kerana perkelahian, bersumpah bohong, keji mengeji, maki hamun, mencarut, mengarut dan yang seumpamanya, yakni PUASA KATA-KATA.
3. BUTAKAN mata kita dari melihat segala sesuatu yang bukan haknya yang DIHARAMKAN oleh syarak dan perkara yang boleh melalaikan hati daripada mengingati Allah, yakni PUASA PENGLIHATAN.
4. CACATKAN anggota badan kita dari melakukan segala perbuatan yang TIDAK berfaedah dan yang DIHARAMKAN oleh syarak seperti tangan dicegah dari mencuri, kaki dicegah dari bergerak ke tempat maksiat, perut dicegah dari makan minum sebelum tiba waktu berbuka dan yang seumpamanya, yakni PUASA PERBUATAN.
Kesimpulannya:
Gabungan PUASA PENDENGARAN, PUASA KATA-KATA, PUASA PENGLIHATAN dan PUASA PERBUATAN itulah PUASA kita ORANG ISLAM yang mampu mencegah nafsu dari dipengaruhi oleh sifat jahat kita sendiri.
Dan bila nafsu sudah dicegah dari dipengaruhi oleh sifat jahat, maka jadilah TELINGA, LIDAH, MATA dan ANGGOTA BADAN kita ibarat kata PUASA sepanjang hayat sebagaimana ORANG TULI, ORANG BISU, ORANG BUTA dan ORANG CACAT itu BERPUASA.
Adapun:
Bagi mencuci dosa-dosa yang telah dilakukan oleh TELINGA, LIDAH, MATA dan ANGGOTA BADAN kita, setiap ORANG ISLAM DIWAJIBKAN PUASA RAMADHAN sebagaimana sabda Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi Wasallam yang maksudnya: "Sembahyang lima waktu, dan sembahyang Jumaat ke sembahyang Jumaat berikutnya, dan bulan RAMADHAN ke bulan RAMADHAN berikutnya adalah menjadi PENEBUS DOSA yang terjadi di antara waktu-waktu tadi, selama ORANG itu menjauhi dosa-dosa besar" (HR.Muslim).
Justeru:
Sebagai ORANG SEMPURNA yang CELIK yang BERKATA-KATA yang MENDENGAR, ambillah iktibar dari 4 hal keadaan PUASA di atas. Sungguh setiap ibadat WAJIB dalam agama Islam itu ada pengajaran yang jelas buat ORANG yang mahu berfikir. Mudah-mudahan PUASA kali ini mencapai maksud dan tujuannya, insyaAllah.
Mampukah kalian..mudah-mudahan kalian mampu sepertiku, kihkihkih!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar